Kinas folkvalda president hyllar EU

Jag har tjatat om det några gånger. Men jag gör det gärna igen. Kina har faktiskt en folkvald president. Hon heter Tsa Ing-wen och är Taiwans president. Hon tillträdde i maj.

För några dagar sedan höll hon ett tal på Europeiska handelskammaren i Taiwan. Hon pratade naturligtvis om handeln mellan Taiwan och EU. Hon hyllade fredsprojektet EU. Hon talade om vikten av att vidareutveckla samarbetet mellan Taiwan och EU. För övrigt har även Taiwan använt modellen ekonomisk integration för politiska syften. Relationerna med Kina har intensifierats. Handeln har växt. Miljontals kinesiska turister besöker Taiwan varje år.

Det är bara det att Taiwan inte har diplomatiska relationer med ett enda EU-land. EU prioriterar relationen med den kommunistiska diktaturen i Kina. Det enda europeiska land som har formella diplomatiska förbindelser med Taiwan är Vatikanen.

Men de politiska förändringar som Tsai Ing-wen har tillkännagivit talar just för närmare förbindelser mellan Taiwan och Europa, inte minst Sverige. Hon vill satsa på att utveckla trygghetssystemen i landet. Det innebär att Taiwan vill närma sig den sociala modell som gäller  i de flesta europeiska länder.

Det börjar komma förfrågningar från journalister i Taiwan om att besöka Sverige, speciellt för att titta på den svenska äldreomsorgen.

Intresserad av EU och Sverige: Taiwans nya president Tsai Ing-wen. Foto Chiang Ying-ying/TT-AP
Intresserad av EU och Sverige: Taiwans nya president Tsai Ing-wen. Foto Chiang Ying-ying/TT-AP

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *