Lag om sexbrott förbereddes i skottsäker bunker

Somalia är på väg att få en lagstiftning mot våldtäkt. Ett litet steg framåt. Men det kommer att ta tid innan somaliska kvinnor som våldtagits får upprättelse.

Jag läser i en artikel i tidningen Foreign policy om svårigheterna som somaliska kvinnor som kämpar för detta möter. Den nuvarande lagstiftningen kan dateras till den koloniala tiden på 30-talet. Den betecknar våldtäkt mer som ett brott mot allmän moral än som ett brott riktat mot en individ.

Somaliska kvinnor som anmält våldtäkt har ibland mötts av motanklagelser att de skulle vara prostituerade.

Men saker och ting kanske börjar hända. I en skottsäker bunker satt ett antal representanter för den somaliska regeringen, givarländer, afrikanska unionen och FN för att formulera en ny och modernare lagstiftning. Lagen skrevs först på engelska. Men när den ska översättas till somaliska blev det nya problem. Det somaliska skriftspråket etablerades så sent som på 70-talet. Och det är inte alltid lätt att hitta rätt ord när en lagtext ska översättas.

Förhoppningsvis går lagen så småningom igenom i parlamentet. Men sedan kommer nästa problem. Den ska ju tillämpas också. Det skulle i bästa fall kunna fungera i huvudstaden Mogadishu. Men det blir betydligt svårare med tillämpningen en bit utanför huvudstaden. I områden som kontrolleras av terrororganisationen Al-Shabab är det satt i system att utnyttja kvinnor sexuellt.

Och i de områden som inte kontrolleras av Al-Shabab råder ofta en informella rättvisa, där förlikning sker efter överenskommelser mellan klaner. Det är inget konstigt att det blir så. När staten är frånvarande skapar människor sina egna rättssystem.

Så vägen till rättssäkerhet för Somalias kvinnor är mycket lång. Men den har i varje fall påbörjats.

När jag skulle välja bild till den här artikeln hade jag lite problem. Skulle jag välja en genrebild av somaliska kvinnor? Nja. Jag valde till slut den här bilden av somaliska kvinnliga poliser. Dels för att visa att somaliska kvinnor inte bara är förtryckta. Här finns också många starka kvinnor som tar strid för både sina egna och andras rättigheter. Dels för att fler kvinnliga poliser också kommer att behövas för att effektivt bekämpa sexualbrott – och ge kvinnliga brottsoffer ett bra bemötande.

Fler somaliska kvinnliga poliser är ett steg framåt. Men det kommer att ta lång tid innan våldtagna kvinnor i Somalia för upprättslse Arkivbild: Farah Abdi Warsameh/TT-AO
Fler somaliska kvinnliga poliser är ett steg framåt. Men det kommer att ta lång tid innan våldtagna kvinnor i Somalia för upprättslse
Arkivbild: Farah Abdi Warsameh/TT-AP

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *