Okej, Storbritannien – hur vill ni ha det?

Britterna har bestämt sig för att lämna EU. Men det är först nu som vi kommer att börja se vad alternativet att lämna EU innebär. Det är först nu som Brexit-alternativet kommer att börja konkretiseras. Det är nu som Storbritannien måste formulera hur landet vill ha sin relation till EU – efter att ha lämnat unionen.

Om en brittisk biltillverkare vill sälja till EU måste bilen uppfylla EU:s krav. Om en brittisk tillverkare av gräsklippare vill sälja till EU måste den uppfylla EU:s bullerkrav. Om ett brittiskt företag vill sälja tjänster i EU måste företaget uppfylla EU:s krav. Om Storbritannien vill vara med i det som – utan Storbritannien – är marknad med 440 miljoner invänare, så kommer EU:s lagstiftning att gälla även i Storbritannien – även om landet inte är med.

Men det är inte en självklarhet att Storbritannien får det erbjudandet. Det vet finansmarknaderna. Så därför faller pundet och börserna. En BBC-reporter konstaterade att det faller mer än under finanskrisen 2008.

Segraren i denna folkomröstning är i första hand Vladimir Putin. Han vill gärna splittra EU. Han är irriterad över EU:s  sanktioner mot Ryssland. Han är irriterad över att det finns en politisk union i Europa som fungerar som motvikt till det diktatoriska Ryssland. Den motkraften kommer nu att försvagas.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *