Nazismen största hotet för kommunerna

Under morgonen hölls ett seminarium om våldsbejakande extremism i Almedalen. Bland annat diskuterades regeringens nya strategi – pådriven av Mona Sahlin och nu presenterad av den tillförordnade samordnaren, Daniel Norlander.

Lägesbilden ser ut så här: Det är högerextremism som upplevs som det största hotet och problemet för Sveriges kommuner. Det är dessa krafter som är på frammarsch – vi ser det inte minst på orter där nazister sitter med i fullmäktige. Men medan det blåser hårdare från höger verkar vänsterextremismen minska, enligt utredningen. En förklaring kan vara att flera kända vänsterextremer just nu avtjänar straff.

Och förstås: Våldsbejakande islamism och radikalisering är ett problem för många kommuner. Men att fokus så uteslutande riktas mot den här typen av extremism, förklarar Daniel Norlander med att det är en relativ ny företeelse i Sverige. Högerextremism är vi vana vid, i det här landet. Våldsbejakande islamism är ett ”nytt” hot.

Lite krasst kan man säga att det krävdes ett nytt hot, en ny form av extremism, för att all typ av politisk och religiös extremism skulle börja tas på allvar.

Nazister med fanor på Riddarholmen i Stockholm Foto: Fredrik Persson/TT
Nazister med fanor på Riddarholmen i Stockholm Foto: Fredrik Persson/TT

Publicerat av

Evelyn Schreiber

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *