På all(män) begäran: Jo, kvinnor väljer att bära hijab. Här är några förklaringar till varför

Arkivfoto: Mohammad Hannon/ AP Photo/TT
Arkivfoto: Mohammad Hannon/ AP Photo/TT

Det är samma visa varje gång. Jag skriver en text som berör kvinnors frihet. Kvinnors beslutsrätt över sin kropp, valfrihet över sitt liv, eller som i det här fallet: Över sin klädsel.

Och tre, två, ett. PANG!

Skiten träffar fläkten.

Inom loppet av några timmar dukar min inkorg under av trycket från alla arga mäns versaler. Eller ”arga” är förresten en underdrift. Fullständigt vanvettiga, aortapulserande män. Tänk Karl-Alfred med rött ansikte och rök som kommer ut ur öronen.

Så också den här gången.

I veckan skrev jag om förbuden mot burkinis som börjar dyka upp på allt fler håll i Frankrike. Jag skrev att ett förbud mot kvinnors kläder inte är förenligt med ett öppet, liberalt samhälle med religionsfrihet.

Och hur fint det än är med män som plötsligt fylls med överväldigande engagemang för kvinnors frihet, så är den efterföljande diskussionen minst sagt enkelriktad. Ja, den kan sammanfattas ungefär så här:

”SLÖJA ÄR FÖRTRYCK” och ”ALLA MUSLIMSKA KVINNOR ÄR FÖRTRYCKTA”

När jag påpekar att det förvisso är sant i vissa fall, men att verkligheten rymmer en större färgpalett än vitt och svart, låter nästa replik så här:

”MEN BEVISA ATT KVINNOR VÄLJER DET SJÄLVA DÅ!!!!”

FILE - In this March 8, 2016, file photo, Fencer Ibtihaj Muhammad poses for photos at the 2016 Olympic Team USA media summit in Beverly Hills, Calif. Muhammad would be the first American to compete in the Olympics wearing a hijab. (AP Photo/Jae C. Hong, File)
Under OS i Rio har den amerikanska fäktaren Fencer Ibtihaj Muhammad blivit känd som ”hijabi zorro”. Hon är den första amerikanen som tävlar i OS – iklädd hijab. Arkivfoto: Jae C. Hong/AP Photo/TT

Så nu, för att slippa upprepa mig. För att inte föra någon annans talan. För att försöka nyansera diskussionen om hijab och niqab – kanske inte för att ändra någons åsikt, men för att öppna upp för tanken om att det är en komplex fråga utan enkla svar. Här, varsågod.

Var tyst och lyssna en stund. Reflektera. Fråga. Sen kan du mejla mig igen.

New York Times: ”Hijabi World”

LA Times: ”My hijab is my voice”

Hanna Yusuf (The Guardian): ”My hijab has nothing to do with oppression. It’s a feminist statement”

Roger Cohen (New York Times): ”Olympians in Hijab and Bikini”

Publicerat av

Evelyn Schreiber

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *