Ska jag bli upprörd över en pubkväll för tjejer?

En av krogarna i Örebro arrangerar ölprovning för tjejer. Det är värt att diskutera. Om det arrangerades en ölprovning enbart för män – eller ännu värre – enbart för vita och medelålders män, så hade det blivit ett jäkla liv. Visst är det värt att diskutera och att ifrågasätta om en tjejkväll på puben är okej. Dessutom så är frågan vad lagstiftningen säger.

I morgondagens NA skriver jag en krönika om en annan könsuppdelning som väckt vrede. En skola i Vällingby som delar upp killar och tjejer på idrottslektionerna. ”En helt annan sak”, kanske någon säger. Nja, det är jag inte säker på faktiskt. I båda fallen handlar det om en strävan att låta tjejer ta mer plats.

Faktum är att vi har rätt många sammanhang där vi accepterar en uppdelning mellan kvinnor och män. Varför skickade vi inte ett blandat fotbollslag till OS, exempelvis? En självklarhet? Kanske. Men varför, egentligen? Ingen kan få mig att tro att det skulle vara omöjligt. Det är nog snarare fotbollens status som underhållningsföretag som avgör.

Det har av ”tradition” också funnits många sällskap där kvinnor inte har släppts in. 2007 uppmärksammades att den relativt nytillträdde arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin var medlem i en liten exklusiv manlig klubb som hette Sällskapet.

Jag minns själv på 80-talet då många Rotaryklubbar fortfarande bara släppte in manliga medlemmar. Dessutom skulle det vara en framstående man, inte vilken man som helst.

Än i dag släpps kvinnorna inte i Frimurarna. Sällskapet som ska verka för mänsklighetens förbättring. Snälla nån!

Jag sover inte dåligt på natten för att någon arrangerar en ölprovarkväll för tjejer. Men visst tål företeelsen att diskuteras.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *