Ska det bli obligatoriskt med burka nu?

Flera tidningar, bland annat Jerusalem Post, Daily Mail och International Business Times, skriver i dag att Islamiska staten förbjuder det heltäckande plagget burka i en  del av de områden som terroristorganisationen kontrollerar. Detta är en intressant vändning. Hittills har heltäckande plagg varit påbjudna. Kvinnor som vägrat bära dem har riskerat både trakasserier och ond bråd död.

Orsaken till vändningen uppges vara att kvinnor har använt just burka som skydd vid attacker mot Islamiska statens krigare. Detta säger något om den islamiska statens ideologi. På ytan är den extremt konservativ, och syftar till att skapa ett rike som går tillbaka till vad som gällde under profetens tid. Men i praktiken är det naturligtvis inte så. Det fanns varken mobiltelefoner, sociala medier eller ens automatvapen på Mohammeds tid. Många av de terrorister som begått dåd i Islamiska statens namn har visat sig vara småkriminella individer med ytliga  om ens några kunskaper om Islam.

I det här fallet anpassar organisationen sig, sedan ett nytt hot har visat sig. Just bland kvinnor som upplevt förtrycket från terrorsekten finns särskilt goda skäl att ta till våld mot Islamiska statens krigare. Och Islamiska staten tvingas förlöjliga sig själv inför hela offentligheten med en ideologisk kovändning.

Då kommer vi tillbaka till det idiotiska franska förbudet mot heltäckande badkläder. Vad ska en fransk borgmästare som vill visa sig ”tuff” mot terrorister göra nu? Om Islamiska staten förbjuder burka – ska det då bli obligatoriskt med burka eller burkini på franska badstränder?  Liksom bara för att göra motsatsen till vad Islamiska staten gör?

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *