NA-krönikör – en tung makthavare i EU

Ända sedan 2009 har Cecilia Wikström, EU-parlamentariker från Liberalerna, skrivit gästkrönikor i NA. Organisationen Votewatch har gjort en rankning av parlamentarikernas inflytande.  Där hamnar Cecilia Wikström på tolfte plats.

Hon hade till exempel en nyckelroll för den lagstiftning som säger att ensamkommmande barn inte ska behöva kastas runt mellan länderna i EU innan de får sin asylansökan prövad.

Hon är den Liberala gruppens ledare i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter. Hon är parlamentets förhandlingsledare när det gäller den så kallade Dublinförordningen, det vill säga den lagstiftning som reglerar vilket land som ska behandla en asylansökan.

EU-parlamentet var från början en diskussionsklubb. Men steg för steg har parlamentets makt i EU-systemet förstärkts. När en ny EU-lag ska drivas igenom måste den behandlas både av rådet (medlemsländernas företrädare) och av det folkvalda EU-parlamentet.

Cecilia Wikström är den enda svenska parlamentariker som hamnat bland de 70 mest inflytelserika parlametarikerna.

Högst upp på listan finns parlamentets socialdemokratiske talman, Martin Schulz. Nummer två är gruppledaren för de kristdemokratiska och konservativa partierna, Manfred Weber.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *