Existentiell kris för EU? Njae, nu går EU vidare…

EU står inför en existentiell kris, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt anförande om ”läget för unionen”, givetvis syftar han på att Storbritannien är på väg att lämna unionen. Men en alternativ bild gavs av Manfred Weber, ledare för den största gruppen i EU-parlamentet:

– När Storbritannien inte sitter med vid bordet kanske Europa kan göra framsteg.

Manfred Weber ser ett brittiskt utträde som en möjlighet att gå vidare i sådana frågor som Storbritannien hittills har blockerat.

 

Så det som nu händer är att EU i vissa frågor ändrar riktning. Till exempel har Frankrike och Tyskland lagt fram ett förslag om mer gemensamma funktioner inom försvarspolitiken. Och Jean Claude Juncker lade fram liknande tankar i sitt tal på onsdagen.

I London råder fortfarande stor förvirring om utträdet ur EU egentligen innebär.  Men  under tiden läggs nya  förslag om samarbeten inom EU. Och vad ska de brittiska ministrarna säga då? Om de har invändningar blir det naturligt att de andra EU-länderna säger: ”Men hallå, skulle inte ni lämna klubben?”. ”Jo, det skulle vi, brexit betyder brexit”, svarar den brittiska ministern. ”Jaha, då kanske du kan låt oss diskutera vidare”, svarar EU-ministrarna.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *