Vem bestämmer över Lindesbergs lasarett?

Ett tema i debatten om regionindelningen är vad som ska hända med de små sjukhusen, alltså de i Lindesberg och Karlskoga. Ja, om den framtida regionen i Svealand skulle lägga ner Lindesbergs eller Karlskoga lasarett, så skulle det naturligtvis bli en svekdebatt.

Det är klart att de politiska förutsättningarna förändras. Om regionfullmäktige i Örebro skulle besluta att lägga ner Lindesbergs lasarett – då blir det omfattande protester i länets tredje största kommun, plus i grannkommunerna i norra länsdelen.

Om regionfullmäktige i Svealand skulle bestämma sig för att lägga ner Lindesbergs lasarett, så blir det också protester i Lindesberg. Men då är Lindesberg inte längre tredje största kommun i regionen, utan en av många små kommuner. Ekot av dessa protester kommer inte att höras lika högt eller lika långt.

Sedan ska det också sägas att Lindesbergs lasarett inte lämnats ”i fred” under de gångna åren heller. Det har genomförts både namninsamlingar och protester till lasarettets försvar genom åren.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.