Skotska nationalister i fotspår från Québec

20-nicola-sturgeon

Utbrytardrottning. De skotska nationalisternas ledare Nicola Sturgeon vill påverka brittisk politik och samtidigt att Skottland lämnar den brittiska unionen.

Foto: TT 

 

De skotska nationalisterna i SNP får mycket uppmärksamhet i den brittiska valrörelsen. I dag publiceras SNP:s manifest, där partiet lovar att arbeta för bättre villkor i hela Storbritannien. De andra partierna är av naturliga skäl skeptiska till att samarbeta med ett parti som vill bryta ut en del av landet.

Opinionsmätningarna visar ett mycket starkt stöd för SNP, som slår igenom ännu mer genom det systemet med enpersonsvalkretsar. SNP kan minst 40 kanske mer än 50 av Skottlands 59 platser.

Utvecklingen i Skottland påminner nästan spöklikt om hur det gick i huvudsakligen franskspråkiga Québec i Kanada. Där var det också folkomröstning om utbrytning och separatisterna, likt i Skottland ledde på upploppet. Men till slut vann motståndarna en knapp seger och Kanadas enhet bevarades.

Men separatisterna styrde i Québec och försökte mucka gräl med centralregeringen. De som BQ hade också ställt upp i det federala parlamentsvalet och vunnit huvuddelen av de 75 platserna i Quebec, som har 20-25 procent av alla platser i parlamentet.

Brittiska parlamentet har 650 platser, så Skottland har en mindre andel platser än Québec. BQ ställde till stor oreda i kanadensisk politik, men nådde inte ändå fram.

De kanadensiska Liberalerna var separatisternas ärkefiende, och de fick egen majoritet i parlamentet och hade uppemot 20 platser i Québec. Efter några val fick De  Konservativa majoritet. Då var frågan inte längre lika laddad, och Liberalerna hade vunnit provinsvalen i Québec. I förra federala parlamentsvalet kollapsade BQ.

Här kan det bli annorlunda i Storbritannien. I dagsläget ser inget parti ut att få majoritet och då blir SNP, som vägrar att samarbeta med De Konservativa (Tories),  ett tänkbart stödparti åt Labour.

Parallellen med Kanada talar för att det bästa blir om Labour får bilda regering. De är starkare än Tories i Skottland och väcker mindre negativa känslor. Den brittiska unionen lär fortsatt vara i fara om De Konservativa vinner valet på att spela på engelsk rädsla för SNP och samtidigt ytterligare retar upp skotska väljare.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *