Klåfingrigt om moms

frimärke

Numera momsfritt.  EU-domstolen har förbjudit Sverige att ta ut moms för frimärken.

Foto: TT

 

 

 

EU-domstolen har beslutat att Sverige inte får ta ut moms på frimärken och posttjänster. Det leder tydligen enligt Ekoinslaget till ökade kostnader, men lägre porto.

Hur går det ihop? Ökande kostnader borde väl behöva mötas med högre porto. Fast bortfallet när momsavdraget försvinner kanske ändå är mindre än att momsen på portot tas bort. Tydligen ska organisationer med begränsad eller ingen avdragsrätt för moms kunna kräva tillbaka pengar.

Det kan finnas skäl för att ta bort momsen när allt färre skickar brev eller för att det är en viktig tjänst för dem som fortsatt vill ha utskick i brevlådan hellre än i datorn eller mobilen.

Men det är något Sverige gott kunde få bestämma på egen hand.

 

Publicerat av

En kommentar till “Klåfingrigt om moms”

  1. Ja, det var klåfingrigt. Det bästa enligt min mening är att ha samma moms, 25 %, rakt över på alla varor och ingen alls eller lägsta av EU nådigt tillåtna på alla tjänster, inklusive kultur, kollektivtrafik, porto o s v. Då kan andra tjänstesubventioner med svåra gränsdragnings- och fuskproblem såsom ROT och RUT fasas ut. I genomsnitt belastar varor miljön mera än tjänster och tjänster ger mera jobb än varuproduktion. Så miljö- och sysselsättningsprofilen av en sådan momsreform blir rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *