Fel att lova mer än man tänker hålla

Det har sina risker att lova mer än man klarar att hålla. Det ser S-MP-regeringen ut att råka ut för.

Den ligger lågt på minnesdagen av folkmordet på kristna i dåvarande osmanska riket.  Regeringen sänder ingen representant till minnesceremonin i Turkiet och gör inget nytt uttalande vid en manifestation i Sverige. Frågan ska i stället ses över.

I dagens ledare VLT-ledare krävdes att regeringen borde slå fast att det var ett folkmord på kristna i osmanska riket under första världskriget. Regeringspartierna S och MP hade med, tillsammans med V och några borgerliga riksdagsledamöter med knapp majoritet drivit igenom i riksdagen att det var ett folkmord. Den dåvarande borgerliga regeringen tyckte att andra än parlament skulle bedöma historiska händelser.

Undrade om att regeringen kanske ändå skulle komma med ett uttalande under dagen , men så blir det tydligen inte. I stället påminns vi om hur farligt det är med överbud i opposition.

Då är det lockande att locka väljare med storstilade löften. I Sverige finns numera många människor vars släkt eller vänner själva drabbades av folkmordet. De kan förväntas gilla tydliga ställningstaganden.

Men som regering blir det svårare. Förbindelserna med Turkiet är viktiga, fler länder än Sverige har haft svårt att sätta ned foten.

Det är dock ingen ursäkt. Före valet fanns inga och eller men. Men nu måste frågan plötsligt  beredas.

Det borde inte vara så svårt, då partierna visste vad de tyckte innan de fick makten. Men de åsikterna gäller tydligen inte längre.

Respekten för politiker undergrävs när de på detta sätt har en linje i opposition och en annan i regeringen.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *