Sinn Féin stärker De konservativas majoritet

Britain Northern Ireland Gerry Adams

Undviker Westminster.     Sinn Féin, här representerat av partiledaren Gerry Adams, bojkottar det brittiska parlamentet.

Foto: TT

Sinn Fein, som var terrorgruppen IRA:s politiska gren, har nu accepterat fredsavtal och samlingsstyre på Nordirland. Partiledaren Gerry Adams träffar prins Charles, somi hög grad måste ses som en representant för den brittiska kronan. Däremot vägrar Sinn Féin fortsatt att ta sina platser i parlamentet i London.

Det är en tradition som går tillbaka till 1918 och upproret mot det brittiska styret på Irland. Men i dag verkar den mest märklig och kontraproduktiv.

Sinn Fèin/IRA har genom att lägga ned vapnen och delta i den lokala regeringen accepterat att Nordirland förblir brittiskt så länge en majoritet av invånarna så vill. Då vore det logiskt att också verka för sina krav och sin politik i parlamentet i London.

Sinn Féin vann fyra platser i valet i början på maj. De Konservativa(Tories) har en knapp egen majoritet, som blir större genom att de fyra Sinn Féinledamöterna avstår från att delta i omröstningar och debatter.

Så de som har störst anledning att glädja sig åt den fortsatta bojkotten är Sinn Féins ärkefiende Tories. Tja, politik är stundtals allt annat än logisk.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *