Dansk folkeparti flyr ansvaret

Snart är det val i Danmark. Regeringen bestämmer när, men det måste bli senast i september. Enligt opinionsmätningarna kommer högerpopulistiska Dansk folkeparti  (DF) att göra ett mycket bra val och få uppemot 20 procent. I en ledare i Politiken kritiseras Dansk folkeparti för att sväva på målet om regeringsmedverkan. Politiken, som länge varit en av Dansk folkepartis hårdaste kritiker, menar att partiet vill ha inflytande utan ansvar.

Politiken pekar på Norge, där Fremskrittspartiet har förlorat många väljare efter att ha gått in i regeringen.

Det finns en viktig skillnad mellan Sverigedemokraterna och de andra nordiska högerpopulistiska partierna, SD bildades av nationalistiska och främlingsfientliga grupper, medan de andra partierna var mer allmänna missnöjespartier. De fångade mer upp invandringskritiken som ett sätt att vinna röster, medan invandringsmotståndet var själva grunden för SD. Därför kan det vara lättare att acceptera uppgörelser med partier i de andra nordiska länderna.

Tycker ändå det är noterbart att vänsterliberala Politiken närmast uppmanar Dansk folkeparti att gå in i regeringen om det blir majoritet för de borgerliga partierna plus DF i valet i Danmark. Det är långt ifrån osannolikt att alla stora nordiska länder utom Sverige har högerpopulisterna i regering i hösat. I Finland är Sannfinländarna med i regeringsförhandlingarna, där siktet är inställt på en trepartiregering.

Det bör i varje fall kunna bli intressanta jämförande debatter i Nordiska rådet om DÖ, som tillkom för att stoppa SD, och om de andra ländernas regeringar med högerpopulister.

 

Publicerat av

En kommentar till “Dansk folkeparti flyr ansvaret”

  1. högerpopulisterna er ikke et udtryk om DF, som tager kegler andre steder end i Sverige. DF er først og fremmest socialdemokrater, men bemærk en enkelt ting: 13 procent af danskerne ønsker et parti med en strammere fremmedpolitik end DF:

    http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE7375058/En-ny-h%C3%B8jrefl%C3%B8j-p%C3%A5-vej-i-dansk-udl%C3%A6ndingepolitik/

    og mon ikke de snart får det? Vi får under alle omstændigheder et flygtningevalg denne gang

    http://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE7721811/Flygtningevalg/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *