Snusa för överskottsmålet?

Räddar överskottsmålet? Finansminister Anders Borg (M) tror att svenska snusare gärna betalar högre skatt för att värna statens överskottsmål.

Oppositionens svar blir mer spännande än själva vårbudgeten, men regeringen utmanar med kraftigt höjd snusskatt.

Vårbudgeten ska inte vara en omfattande budget, utan justera om det har hänt något oväntat sedan den stora budgeten på hösten.

Men i år är det valår, så regeringen har nog lagt in lite mer än vanligt av nya förslag. Men de har alla presenterats tidigare, så i dag fanns inget egentligt nytt.

Därför blir det mer spännande att se oppositionens svar, men de kommer först om några veckor. Då går att få en bättre bild av hur nära de rödgröna partierna, ligger varandra, hur realistisk deras politik är och hur svårt det kan bli att enas om en gemensam ekonomisk politik.

Regeringen gör några mindre skattehöjningar, däribland höjs skatten mer på det mindre hälsofarliga snuset än på mer hälsofarliga cigaretter. Enligt TT på vlt.se sa finansminister Anders Borg (M) att ”Snusare är kloka och förnuftiga människor som förstår att överskottsmålet är viktigt och att vi måste satsa på skolan”.

Tja, jag har visserligen aldrig snusat, men gjorde jag det skulle jag nog tänka på annat än överskottsmålet när jag lade in en prilla. Sanningen är nog att regeringen kan vara hårdare mot snusarna på grund av EU:s snusförbud.

Höjs cigarettskatten för mycket kommer många fler att köpa cigaretter utomlands, och då blir det inga skattepengar alls till överskottsmålet. Men snus är svårare att köpa utomlands eftersom det är förbjudet i övriga EU. Och då höjer regeringen skatten desto mer, trots att cigaretter är mycket farligare.

RA

Publicerat av