Ska verkligen "alla" till Almedealen?

almedalen

På plats. Svenska eliten, här förra året representerad av statsminister Fredrik Reinfeldt (M), är i Almedalen.

Foto: TT

 

Danmarks motsvarighet till Almedalen äger rum med Folkemödet på Bornholm i juni. Men i år kan det bli problem att locka deltagare .

Den danska regeringen kan komma att utlysa nyval i juni, och då har i varje fall de nationella politikerna annat för sig. Det blir val före eller efter semestern. Fördel  med attregeringen bestämmer valdag inom en viss period: kort valrörelse. Nackdel: kan ge regeringen fördel att bestämma tidpunkten.

Tycker själv att den korta valrörelsen är en klar fördel. Det är i praktiken väldigt svårt för regeringen att utlysa val vid ”rätt” tillfälle.

Svenska Almedalen har inga sådana problem. Något extraval lär inte utlysas till sommaren.

Däremot kan det finnas andra risker. Fick ett mejl om boken Almedalen har fallit, som handlar om en terroristattack. Ändå osannolikt.

Men spänningen tycks fortsätta att stiga i östra Europa. Ukraina avbryter alla militära kontakter med Ryssland, som tiger olycksbådande. Finland har skickat brev till alla värnpliktiga och påmint dem om deras plikter. Hur smart är det då egentligen att hela svenska eliten samlas på en ö som är både strategisk viktig och svårförsvarad?

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *