Missnöjets våg fortsätter

I Polen vann den mer högerinriktade kandidaten Andrzej Duda. Han är EU-skeptisk och lovar runt. Trots att Polen har klarat de ekonomiska kriserna bättre än många andra länder finns ett missnöje med arbetslöshet och att lönerna förblir betydligt lägre än i länder som Tyskland och Storbritannien.

I de spanska lokalvalen gick det också bra för uppstickare till höger och vänster. Främst för Podemos till vänster, inspirerat av grekiska Syrizia. Spanien har börjat återhämta sig, men priset för åtgärderna mot den ekonomiska nedgången har varit högt. Arbetslösheten är alltjämt mycket hög, särskilt bland yngre.

De två stora partierna borgerliga PP och Socialisterna dominerade helt förut (utom i Baskien och Katalonien), men fick nu bara lite drygt 50 procent av rösterna.

Mönstret går igen i land efter land i EU. De traditionellt statsbärande partierna socialdemokrater, konservativa/kristdemokrater och liberaler har det besvärligt. Illavarslande för möjligheten att föra en ansvarsfull politik som dessutom ger utrymme för en ansvarskännande opposition.

Publicerat av

En kommentar till “Missnöjets våg fortsätter”

  1. Tja, hur vore det, fritt efter Brecht, om ledarskribenter och politiker löste upp folket och valde ett nytt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *