Lugna gatan i Sverige

28-helle-t

Valdags.  Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt (S) har utlyst val till folketinget.

Foto: TT

 

Snart börjar Socialdemokraternas kongress i Västerås. Mycket spekulerande om låga opinionssiffror och hur det blir med Decemberöverenskommelsen.

Men nog är det ändå lugna gatan i svensk politik jämfört med flera närliggande länder. I Danmark har statsminister Helle Thorning Schmidt (S) utlyst val. Blir som vanligt en kort kampanj med val 18 juni. En klar fördel med systemet att regeringen bestämmer valdag inom en viss period. Högerpopulistiska Dansk folkeparti tävlar enligt opinionsmätningarna med Venstre om att bli näst största parti efter Socialdemokraterna.

I Finland blir högerpopulistiska Sannfinländarnas Timo Soini utrikesminister i den nya regeringen. Han anses ha skött sig bra som utrikesutskottets ordförande, men nog låter det äventyrligt med EU-skeptikern Soini som utrikesminister i det hittills mest EU-vänliga landet i Norden. Regeringen ska också föra en stram ekonomisk politik, kan bli besvärligt för Sannfinländarna.

I Storbritannien har drottning Elisabeth läst upp den konservativa regeringsförklaringen. Folkomröstning om EU-utträde mer självstyre för Skottland, skattesänkningar och besparingar. Kan bli dramatiska år för en regering med knapp egen majoritet.

Valsystemet styr. Tories med stöd av knappt 37 procent av rösterna får egen majoritet. S-MP regeringen med 38 procent av väljarna framstår som kringskuren.

Fast det kanske inte är så dumt med lite politisk stiltje, i varje fall jämfört med osäkerheten och dramatiken i de andra länderna…

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *