Lättare vänslas med Putin i Frankrike

France Far Right May Day

Välkommen i Moskva. Franska Nationella frontens partiledare Marine Le Pen.

Foto: TT

 

Franska högerpopulisten, eller högerextrema som de  säger i Frankrike, Marine Le Pen har varit i Moskva och träffat det ryska parlamentets underhus med talmannen Sergej Narysjkin. Han öste beröm över henne, medan Le Pen själv dementerade att besöket handlade om att få ekonomiskt stöd. Partiet Nationella fronten har tidigare fått ryska  lån.

Besöket fick viss publicitet i svenska och finlandssvenska medier. Svenska Yle hade där en genomgång av samarbetet och stödet till Nationella fronten från Putins Ryssland. Le Pens Moskvabesök var en nyhet också i Frankrike, men utan att väcka något större uppmärksamhet.

Det är i sig värt att uppmärksamma och vara orolig över. Tänk om Jimmie Åkesson hade besökt Moskva, haft överläggningar med dumans talman och fått beröm för SD:s politik.

Det hade blivit en mycket stor nyhet och fördömandena hade, med rätta, haglat. Det mesta verkar visserligen rinna av Sverigedemokraterna, men ett sådant vänslande med Ryssland hade varit en svår belastning i Sverige. Något liknande hade hänt om det hade handlat om en finsk högerpopulistisk politiker.

En utbredd misstro mot Ryssland tycks däremot saknas i Frankrike. Tidigare hade det då Moskvatrogna kommunistpartiet runt 20 procent av rösterna, nu ligger Putinvänliga Nationella fronten på liknande siffror.

Flera europeiska länder ligger längre ifrån Ryssland och saknar lika tydliga erfarenheter av rysk aggression som i Norden och delar av Östeuropa. Det gör det möjligt för Marine Le Pen att driva en  Putinvänlig linje utan att förlora många väljare.

Det är också en varning inför framtiden. Det är långtifrån säkert att alla europeiska länder sluter upp bakom en fast linje mot Putin. Det gör Nato och länken till USA så viktig för Europas säkerhet.

.

Publicerat av

En kommentar till “Lättare vänslas med Putin i Frankrike”

  1. Vill minnas att man har analyserat EU-parlamentarikernas röstande i frågor rörande Ryssland och då kommit fram att de nationalistiska partierna, inklusive SD, var vänligast inställda till Putins Ryssland medan Vänsterpartiets företrädare röstade lika skarpa mot Ryssland som "mainstreampartierna". Så man måste omvärdera, vem som är Rysslands femtekolonnare numera…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *