Grekland självt är huvudproblemet med Grexit

15-led-grekland

Krisartat. Kommer Grekland att bli kvar i eurozonen?

Foto: TT

Så har förhandlingarna mellan långivarna och den grekiska regeringen åter brutit samman. Börserna faller och oron sprider sig. Samtidigt verkar ändå de flesta tror att det blir en uppgörelse, men att alla måste ”förhandla i botten”.

Den grekiska regeringen vann valet på stopp för åtstramningar men skulle samtidigt stanna i euron. Opinionsmätningar visar att de flesta greker vill behålla euron.

I princip vore det bäst om Grekland lämnade eurozonen. Landet borde inte ha släppts in och har hittills inte klarat att följa reglerna. För ett land med urholkad konkurrenskraft kan en nedskrivning av valutan genom rörlig växelkurs öka konkurrenskraften och stimulera ekonomin. Lättare än att som medlem i en valutaunion tvingas sänka löner och andra kostnader.

Men det bygger på att landets regering kan sköta eftervården av en fallande valuta. Löner måste hålla still baka, ekonomin reformeras och administrationen vara kompetent och hederlig. Flera svenska devalveringar misslyckades på grund av dålig eftervård, men efter kronfallet 1992 gick det bättre.

Här finns stora frågetecken för Grekland. Skulle dagens vänsterinriktade Syrizaregering klara den tuffa eftervården? Kan den kritiserade byråkratin reformeras snabbt och göras mer hederlig?

Det finns prestigeproblem från eurozonen, där det skulle upplevas som ett nederlag om ett land lämnar valutaunionen. Men de ekonomiska riskerna med ett Grexit tycks ha minskat. Därför borde eurozonen underlätta att Grekland lämnar euron

Så i dag tycks grekerna själva vara det största hindret mot att i ordnade former lämna euron, vilket borde vara den minst dåliga lösningen. Majoriteten vill inte, och risken är även att de inte skulle klara eftervården när valutakursen faller. Så den grekiska regeringen ser ut att få bita i det sura äpplet efter att motsidan synar korten.

Publicerat av

En kommentar till “Grekland självt är huvudproblemet med Grexit”

  1. Jag håller mig till Ronny Eriksson definition an euron: Som 19 villor mellan Ystad och Haparanda, med en gemensam termostat – i Örebro…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *