Fuskutesluten ger pengabingo för Marine Le Pen

16-deb-le-pen

Gruppledare. Franska högerextrema Nationella frontens ledare Marine Le Pen ska leda en nybildad grupp i EU-parlamentet.

Foto: TT

 

Så fick franska Nationella frontens Marine Le Pen till slut sin partigrupp i EU-parlamentet. Vilket blir en absurt stor ekonomisk bingo.

Det finns en klar rangordning bland högerpopulister, EU-skeptiker  och invandringsmotståndare. Nationella fronten vill inte ha med ungerska Jobbik och grekiska Gyllene gryning. Brittiska Ukip vill inte ha med Nationella fronten, men tog in Sverigedemokraterna i sin grupp.

Nationella fronten fick därför inte ihop tillräckligt med partier för att bilda en grupp. Det krävs minst 25 ledamöter från minst sju länder. Men nu är partiet i mål. Ett polskt högerparti har sparkat ut sin ledare som har kommit med extrema och underliga uttalanden, vilket har gjort att de andra två får vara med. Ukip uteslöt ledamoten Janice Atkinson  när hennes politiska sekreterare anklagades för att fiffla med kvitton.

Atkinson har nu gått med Le Pens grupp, och då finns det ledamöter från sju länder. De svenska ledamöterna tävlar i fördömanden. Cecilia Wikström (FP) säger exempelvis att

Gruppen Europa för nationer och frihet är inget annat en renodlad främlingsfientlig och hatisk grupp som rimmar illa med de värden och värderingar som EU-projektet vilar på och jag beklagar att denna grupp bildats.
– Med Marine Le Pen och Geert Wilders nya maktposition i Europaparlamentet, går de från en skock högljudda politiker med ringa parlamentariskt inflytande, till en grupp som kommer att delta i lagstiftningsarbetet.
– Att stå upp för och utveckla demokratin och rättsstatens principer, att hävda humanitet och människovärde och att aldrig ge vika för främlingsfientlighet har alltid varit målet med mitt arbete i Europaparlamentet och nu kommer det bli viktigare än någonsin att stå upp för detta.

Det är rätt kritisera gruppens politik, men är det så fel att den bildas? Den representerar ändå partier och ledamöter som valdes in i EU-parlamentet.

Det är mer märkligt att det kan göra så stor ekonomisk och politisk skillnad att värva någon enstaka ny ledamot från ett nytt land. Gruppen beräknas under de återstående fyra åren av mandatperioden enligt Guardian få  17,5 miljoner euro och enligt Le Monde 20-30 miljoner euro, det vill säga från drygt 150 miljoner till närmare 300 miljoner kronor från EU:s skattebetalare! Reglerna och pengarullningen i EU-parlamentet borde ses över, att värva en från ett annat parti utesluten ledamot borde inte ge ekonomisk jackpot.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *