Skulle Styrkvartetten kunna styra Sverige?

Lyssnar på budgetdebatten i Västerås kommunfullmäktige. De styrande fyra partierna S+MP+C+KD bedyrar hur väl de samarbetar. Det är bra att de undviker skattehöjning, men för att klara ekonomin kan de behöva börja fatta tydlig och besvärliga beslut. Och det kan bli svårt för alla fyra att enas kring. Ännu har det varit gott om  inriktning, strategi och  planer och mindre av skarpa beslut

Men samarbetet är intressant även för rikspolitiken.En blocköverskridande majoritetsregering, eller åtminstone ett organiserat budgetsamarbete vore det mest realistiska alternativet till Decemberöverenskommelsen (DÖ).

Det är något, de främst moderata, kritikerna av DÖ verkar förtränga. För de flesta av kritikerna  bedyrar att de inte vill stödja sig på Sverigedemokraterna. Då återstår bara ett blocköverskridande samarbete.

Det kunde vara Socialdemokraterna och Moderaterna, som Gunnar Wetterberg föreslog i Expressen. Skulle ge en stabil majoritet. Men båda sidor verkar i dag tydliga på att det vore olyckligt med en stor koalition, som skulle göra att det blev brist på realistiska oppositionsalternativ och ge missnöjespartier större utrymme.

Den andra möjligheten är en del kritikers våta dröm, där Socialdemokraterna skulle sparka ut MP och samarbeta med hela alliansen. Det verkar orealistiskt, och skulle genast leda till revolt bland socialdemokrater.

Då återstår att Socialdemokraterna, MP och två mindre borgerliga partier samarbetar. För det räcker inte med bara ett. De är för små.

Styrkvartetten i Västerås har en knapp majoritet med 31-30. Samma fyra partier skulle i riksdagen ha 176 mandat mot 173 för den för all del splittrade oppositionen. Om KD ersattes med FP skulle majoriteten bli lite större 179 mandat. Centern kan inte ersättas, FP + KD + S+ MP skulle bara få 173 mandat, två från de 175 mandat som krävs för egen majoritet.

Det är dock svårt att se Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD, Stefan Löfven (S) och Fridolin/Romson (MP) skulle trivas bra ihop. Jan Björklund (FP) har heller inte sprungit benen av sig för att få samarbeta med Socialdemokraterna. Men någon form av Styrkvartett på riskplanet förblir huvudalternativet till DÖ.

Publicerat av

En kommentar till “Skulle Styrkvartetten kunna styra Sverige?”

  1. Medhåll. Sätt dessa fem partiernas toppar i konklave – korta matransonerna och släpp inte ut dem innan alla fem eller fyra an dem har tråcklat ihop en majoritetsregering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *