Blir det nyval i Danmark?

På ett sätt är danska opinionsmätningar som svenska. De underskattar ofta högerpopulistiska partier, SD här och Dansk folkeparti(DF)   i Danmark

Mätningarna pekade på att DF skulle göra ett bra val, men underskattade framgången. Dansk folkeparti blev med 21,1 procent andra största parti, och störst i det blåa blocket. I Danmark har DF, till skillnad från SD i Sverige, räknats in som det blå (högerblocket).

Frågan nu är inte om DF får ingå i regeringen, utan om partiet vill.  Partiledaren Kristian Thulesen Dahl talar om att välja alternativet som maximerar inflytandet. Tidigare gick det bra för DF att vara stödparti, som ger inflytande utan ansvar.

Det stora borgerliga partiet Venstre gjorde ett katastrofval, och förlorade platsen som ett av de två stora partierna. Men Venstreledaren  Lars Løkke Rasmussen får ändå bli statsminister.

Det blir inte lätt. Danmark har redan en betydligt hårdare flykting- och invandringspolitik än Sverige, men DF kommer att kräva, och nog få igenom, ytterligare åtstramningar. De stora partierna Venstre och Socialdemokraterna drev själva valrörelse på ett stram politik.

Här bör de som säger sig gilla Danmark och vara kritiska mot den svenska politiken notera att Danmark har en betydligt lägre invandring och har genomfört flera beslut som försvårar för flyktingar och invandrare. Så även den som tycker att Sverige är för generöst borde kunna tycka att det räcker med med åtgärder i Danmark.

I ekonomiska frågor står DF till vänster om de borgerliga partierna och vill ha en större offentlig sektor. Så utrymmet för en borgerlig politik med lägre skatter och välfärdsreformer är mycket begränsat. DF är också uttalat EU-kritiskt, medan Venstre traditionellt har varit för EU. Här finns utrymme för motsättningar i det blå block.

Skulle Venstre vilja samarbeta med något annat parti för att hålla DF borta i någon fråga är bara Socialdemokraterna tillräckligt stora. Och blir svårt att samarbeta med huvudmotståndaren, mer än i någon enstaka fråga, och skulle ge ännu mer utrymme för DF.

Eftersom det blå blocket har accepterat DF som en del av regeringsunderlaget bör kravet som liberala Politiken framhåller i en ledare vara att partiet är med i regeringen. Det får vara slut på att Danska folkeparti plockar russinen ur kakan genom att få vara med och påverka utan att behöva ta ansvar.

Sedan är de en annan fråga hur länge det här splittrade regeringsunderlaget, med en mycket knapp majoritet i folketinget, kan hålla samman. Danmark kan snart gå till nyval.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *