Fånigt med avskaffad moms på frimärken

WEB_INRIKES

Snart utan moms. EU tvingar Sverige att ta bort moms på frimärken.

Foto: TT

 

EU-domstolen har slagit fast att Sverige måste ta bort momsen på frimärken. Tycker redan när beslutet kom att det var fånigt och ett exempel på hur EU i onödan lägger sig i ländernas skattesystem.

Nu har regeringen följt beslutet och föreslår att momsen tas bort. Det ska sekepå det passande datumet 1 april. För den borttagna momsen kan bli dyr för Posten (PostNord).

Låter för snurrigt, men Med moms får PostNord också dra av ingående moms. Men den som är momsbefriad får inte heller dra av den moms på egna inköp. Vilket kan bli dyrt.

Det har kommit förslag om att ta ut (låg) moms på hyror för att sänka hyran!. Fastighetsägarna skulle kunna dra av mer moms än de betalar om det var moms på hyran, men så länge hyran är momsfri går det inte att göra avdrag.

I sig en märklig effekt.

Så vi får se om och i så fall hur mycket portot blir billigare när momsen försvinner.

 

Publicerat av

3 reaktioner till “Fånigt med avskaffad moms på frimärken”

  1. Momsen hit och momsen dit. En annan detalj: Posten är ju nu gemensamt ägt av danska och svenska staten. Hur vore det då med inrikesporto mellan dessa länder?

  2. Jag håller med om att EU inte skall lägga sig i ländernas skatter.
    Å andra sidan är sänkt pris på brev- och paketförsändelser välkommet. Att sända ex .böcker är i dag dyrt.

  3. Postnord borde betala tillbaka alla miljarder man stulit från Svenska folket.
    Dom har nu lyckats förstöra för alla samlare så att filatelin är en döende hobby. Först momsen och sen alla klistermärkena man envisas med att kalla för frimärken och innan dess frankeringsmaskiner och frankeringsetiketter.
    Lägg därpå miljonböter och avsked för alla chefer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *