"Ullstenregering" i Danmark?

För tillfället är det mer spännande att följa dansk än svensk politik. Här ligger DÖ fast och semestertider stundar. I Danmark pågår en oviss regeringsbildning.

Venstreledaren Lars Løkke Rasmussen har redan givit upp försöken att bilda en blå majoritetsregering, bestående av Venstre, Dansk folkeparti, Konservative och Liberal Alliance. Nästa mål tycks vara en minoritetsregering med Venstre och Dansk folkeparti. Det ska finnas öppningar från DF, trots att partiet tidigare var svalt till att vara med i regeringen. Men grundtipset är enligt en analys i Politiken att det blir en ren Venstreregering.

När de andra partierna ändå har accepterat DF som samarbetspartner vore det rimligt att partiet tog ansvar genom att vara med i regeringen. En V-DF regering skulle mycket påminna om hur det är i Norge. Där bildar Höyre (M) och högerpopulistiska Fremskrittspartiet minoritetsregering.  I ett sådant läge kan de andra partierna stoppa förslag som de tycker går för långt, inom till exempel invandringspolitik. Fremskrittspartiet har också förlorat stöd efter att ha gått in i regeringen.

Det vet Dansk folkeparti, och kan därför ställa så hårda krav, till exempel om en EU-kritisk linje, att det inte blir någon regeringsmedverkan

Då återstår för Venstre att bilda regering på egen hand. Ett parti med mindre än 20 procent av rösterna, som dessutom gick tillbaka kraftigt i valet, skulle bilda en enpartiregering. Det har visserligen hänt förr i Danmark att Venstre har regerat på egen hand, men det är svårt att se hur en så svag regering kan överleva och driva en handlingskraftig politik.

En sådan liten, men sammanhållen regering, kan dock förhandla åt olika håll. Och skulle kunna komma överens med Socialdemokraterna och socialliberala Radikale Venstre för att bilda majoritet utan DF .

Det skulle påminna om när Ola Ullsten bildade en ren FP-regering 1978 för att kunna göra upp till höger och vänster. Den var visserligen ännu svagare med 11 procent av rösterna, men i övrigt finns klara likheter med läget om det blir en Vensteregering i Danmark. Kan det gå bättre för Lars Løkke Rasmussen än det gick för Ola Ullsten?

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *