Tänk om Sydstaterna hade fått lämna unionen

ta6cf1b7

Omstridd. Sydstatsflaggan kopplas till det rasistiska mordet i Charleston.

Foto: TT

 

Det avskyvärda rasistiska mordet i Charleston, South Carolina, tycks leda till att sydstatsflaggan försvinner från en del offentliga platser och delstatsflaggor i den gamla konfederationen.

Ett skäl att ta bort flaggan är att den lyftes fram under striden om rasåtskillnad på 1950- och 60-talet. Det försvagar argumenten att flaggan främst är en kulturell och historisk del av Sydstaterna Den aktiverades i kampen mot att ge svarta lika rättigheter.

Vad hade hänt om Sydstaterna hade fått lämna unionen i samband med amerikanska inbördeskriget? Minns en tankeväckande kontrafaktisk artikel om detta.

Där hävdades att de forna sydstaterna har gjort USA som helhet mer konservativt och krigiskt. Utan de forna Sydstaterna skulle ”rest-USA” har blivit mycket mer likt Kanada och europeiska välfärdsstater. Så övriga USA kan ha betalat ett politiskt pris för att tvinga Sydstaterna kvar i unionen.

Frågan är förstås också vad som skulle ha hänt i Sydstaterna. Det är svårt att tro att slaveriet ändå hade kunnat behållas någon längre tid. Men kampen för lika rättigheter i Sydstaterna kunde ha blivit ännu svårare och mer våldsam än den blev i det sammanhållna USA.

PS: Hur blir det med sydstatsflaggan på Power Meet? Förr har den varit ganska vanligt förekommande..

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *