Ingen brådska med digitalradio

DIGITALRADIO

Får vänta. Regeringen avvaktar med digitalradio.

Foto: TT

 

Regeringen går inte vidare med övergången till digitalradio.  Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har i SvD utvecklat motiven för beslutet. Förre kulturminister Leif Pagrotsky (S) välkomnar beslutet.

Inte så förvånande, han gav samma besked för tio år sedan som minister. Det var alliansregeringen som, med stöd Sveriges radio och de kommersiella radiobolagen, drev på för att  stänga FM-bandet och gå över till digitalradio, så kallad  DAB-radio.

Förslaget har fått kritik från flera håll, bland annat från Riksrevisionen. Miljöpartiets kongress uttalade sig emot ett införande. Då här har regeringen också kunnat hålla Miljöpartiets gräsrötter på gott humör utan att orsaka starka protester från andra håll.

Det verkar klokt att avvakta och se hur det går i Norge, som har fattat beslut om att införa digitalradio. Det tyngsta invändningen handlar om att alla radioapparater måste bytas ut. Det blir besvärligt och dyrt för många människor, om de alls bryt sig om att skaffa nya radioapparater. När digitalt marknät för TV infördes gick det bra att fortsätta att använda TV-apparaterna med en box.

Så vi klarar oss nog ett bra tag till med analog radio.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *