David Cameron ligger illa till om EU

Europe Greece Bailout

Kärvt. Storbritanniens har svagt stöd hemma för sin omförhandling av medlemsvillkoren i EU.

Foto: TT

EU har det struligt. Kris om Grekland och kris med flyktingar och migranter. Men organisationen kommer nog, som den brukar,  hanka sig vidare. Varken Grekland eller andra euroländer vill att Grekland lämnar euron. Därför blir det nog en kompromiss.

Det kan bli en obehaglig huggsexa om hur många flyktingar de olika länderna ska ta emot. Men nästan alla lär, för att inte skämma ut sig, ta emot några.

På toppmötet påbörjades nästa huvudvärk. Storbritanniens premiärminister David Cameron ska omförhandla Medlemsvillkoren och därefter ha en folkomröstning om medlemskapet.

Det finns goda skäl för att skala ned EU:s centralistiska ambitioner, men det lär bli lättare sagt än gjort. Ska euron överleva kan det behövas mer finansmakt i Bryssel och centralt beslutade överföringar från rika till fattigare.

Frågan är om inte Cameron är mest illa ute själv. Han angrips av socialdemokratiska Labour och Liberaldemokraterna för att helt i onödan riskera det brittiska medlemskapet. Stora delar av det egna Konservativa partiet och anti-EU-partiet Ukip vill lämna unionen. Så de kommer aldrig att bli nöjda med förhandlingsresultatet. I bakgrunden lurar de skotska nationalisterna i SNP, som hoppas att England röstar nej och Skottland ja i folkomröstningen. De skulle ge nya argument för att lämna den brittiska unionen.

Cameron har således ingen stark opinion bakom sin egen linje om att det måste till rejäla ändringar, men att Storbritannien bör vara kvar i EU. Det skulle hur som helst ha blivit besvärliga förhandlingar för den brittiska regeringen. Men det blir lättare av att det inte finns något starkt inhemskt stöd för den egna linjen.

 

Publicerat av

En kommentar till “David Cameron ligger illa till om EU”

  1. Hela tanken på en folkomröstning om utträde ur EU är absurd, dels därför att det är alldeles för sent påtänkt, dels därför att EUs regelverk inte medger denna möjlighet. Det är lika omöjligt för Storbritannien att lämna EU som för Grekland att lämna valutaunionen. Tory borde låta UKIP ta hand om högerpopulismen och själv leken tåla. Europa behöver britterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *