Sri Lankas väljare visar demokratisk mognad

Mahinda Rajapaksa

Stoppad. Sri Lankas tidigare president  Mahinda Rajapaksa ser ut att ha misslyckats med att bli premiärminister.

Foto: TT

Det har varit ett dystert på senare tid för demokrati och mänskliga rättigheter. På flera håll, som Ryssland, Turkiet, Venezuela och Egypten går utvecklingen åt fel håll.

Men valet i Sri Lanka var ett glädjande undantag. Där hade den tidigare presidenten  Mahinda Rajapaksa efter att ha vunnit kriget mot den tamilska gerillan utvidgat sina maktbefogenheter. Media hölls kort, presidentens släktingar och vänner fick mer makt. Till slut blev det en revolt i det styrande partiet mot maktfullkomligheten.

Den nuvarande presidenten Maithripala Sirisena bröt sig ur det syrande partiet och ställde upp som oppositionens gemensamma kandidat i presidentvalet. Till allmän förvåning vann oppositionen. Det gick rykten om försök till militärkupp, men Rajapaksa accepterade förlusten.

Nu gjorde han ett nytt försök att komma tillbaka i parlamentsvalet. Men väljarna ser ut att ha röstat fram en majoritetskoalition av andra partier.

Det visar på en demokratisk mognad. Trots segern i kriget är tillräckligt många också i majoritetsgruppen trötta på maktfullkomlighet. Och även i det egna partiet fanns politiker som satte lojalitet med demokrati framför lojalitet med partiledaren.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *