Bra brittiska artiklar om SD och bilbingo

Det är nyttigt att få utländska perspektiv på Sverige. Har nyligen läst två tänkvärda artiklar i the Guardian om Sverigedemokraterna  och om bilbingo.

Artikeln om Sverigedemokraterna handlar om högerpopulismen i hela Norden, men tar sin utgångspunkt i Almedalen och skillnaden mellan publiken på Jimmie Åkessons tal och andra Almedalsaktiviteter. Guardian noterar att Dansk folkeparti i senaste danska valet lovade högre offentliga utgifter än Socialdemokraterna. De vinner röster på art försvara den klassiska välfärdsstaten och misstro mot vad uppfattar som urbana eliter. Inget epokgörande nytt, men väl sammanfattat.

Även artikeln om bilbingo lyfter fram skillnaden mellan mindre orter och storstäder, och mellan olika grupper. Det är en av många sociala aktiviteter som lever vidare utan att uppmärksammas bland mer välutbildade och trendiga.

Och trots nätspel med mera ser bilbingon, till skillnad från hallbingon, ut att överleva. Det är en social aktivitet från förr, bilutflykt med kaffe och tilltugg. (sedan vill förstås arrangören sälja ytterligare kaffe, läsk, korv eller kaffebröd.

Kvicksunds sportklubb (KSK) är en av många idrottsföreningar som drar in pengar på bilbingo. Så när min dotter spelade fotboll hade jag som förälder arbetsplikt på ett par bilbingon om året. Hade aldrig hörts talats om bilbingo innan dess, men mina egna erfarenheter stämmer bra med vad som redovisas i the Guardian.

Publicerat av

2 reaktioner till “Bra brittiska artiklar om SD och bilbingo”

    1. Så var det säkert. Det noterbara tyckte jag främst var att bilbingon överlever, och är ett av exemplen på vad som händer runt om i Sverige i medieskuggan utanför "Stockholmsradarn"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *