SD har redan stått i centrum för debatten

20-led-jimmie-2

Störst?  SD var största parti en Yougovmätning.

Foto: TT

 

 

Enligt Yougovmätningen för Metro är Sverigedemokraterna största parti. Den nyheten fick stort genomslag också i grannländerna Finland,  Danmark  och Norge. I en analys i danska Berlingske finns en betydande skadeglädje och åsikten att Sverige måste bli mer som Danmark och få en mer restriktiv invandrar- och flyktingpolitik.

Det finns anledning att ta undersökningen med en nypa salt. Yougov har en självvald webbpanel, vilket anses mer osäkert, och har hela tiden haft högre stöd för SD än andra opinionsinstitut. Men trenden att SD ökar har varit tydlig också i andra opinionsmätningar. De andra instituten har dessutom tidigare underskattat SD:s stöd. Så det blir extra spännande att se vad andra mätningar visar. Redan kom en från Sverige tycker/Aftonbladet, där SD förblir tredje största parti, men nästan är i kapp Moderaterna

Även om Decemberöverenskommelsen håller SD borta från budgetmakten har partiet spelat en mycket stor roll i debatten. Det har inte främst handlat om den indragna reklamkampanjen, utan att andra debattörer gärna försöker slå varandra i huvudet med SD. De senaste är när några av mina kolleger på borgerliga ledarsidor har anklagats för att ha en dold dagordning, där de genom att bli mer restriktiva i sin syn på invandring skulle vilja göra SD mer rumsrent som samarbetspartner. Andra har pekat på att SD i synen på ekonomi och statens roll skulle ligga närmare vänsterpartierna.

Jag har en gammaldags åsikt om detta: Utgå ifrån att människor menar vad de säger och diskutera deras åsikter i stället för att läsa in dolda avsikter,jämföra med vad SD tycker, lyfta fram att de tillhör någon särskild grupp eller framhålla att den egna sidan är utsatt för näthat av obehagliga ”troll”.

För att vinna en saklig debatt bör motståndarens bästa argument bemötas och det sker allt för sällan.

Det här uppskruvade tonläget bidrar, tvärtemot vad debattörerna säger sig vilja, till att SD får mer utrymme och indirekt inflytande.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *