Nytt ödesval i Turkiet

21-led-erdogan-2

Försöker igen. Turkiets president Erdogan vill ha mer makt.

Foto: TT

 

Så blir det då nyval i Turkiet. I går blev det i praktiken klart att det blir nyval i Grekland.  Två viktiga val i två grannländer som länge har haft svårt att dra jämnt.

Grekland lär traggla sig vidare, även om det är märkligt med en regering som nu står för en politik på tvärs mot vad den tidigare gick till val på. Men så länge en majoritet vill vara kvar i euron finns inga alternativ till att göra vad EU kräver.

Turkiet verkar farligare. Här tyder det mesta på att president Erdogan vill göra ett nytt försök att skapa ett mäktigt presidentämbete. Det gick dåligt i förra valet, så det finns ingen majoritet i parlamentet för att ändra författningen. Det var klokt, Erdogan har med tiden visat alltmer auktoritära tendenser

Men genom att driva fram en kris med den kurdiska minoriteten och hindra försök att bilda koalitionsregeringar hoppas Erdogan  att det ska gå bättre för hans AKP-parti nästa gång. Det är ett obehagligt exempel på när makthavare agerar som ”om ni inte röstar som jag vill får ni rösta igen tills ni röstar som jag vill”.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *