Hurra (?) för högre matpriser

 

 

STOCKHOLM 20020929 Hälsomässan i arrangeras för tredje året på Sollentuna, 29 september 2002. Hälsomässan har ca 250 utställare inom områdena naturmedel/naturläkemedel, mat och dryck, kroppsbehandlingar, mental hälsa och rekreation, motion, böcker och tidskrifter. Foto: Maja Suslin/SCANPIX Code 60080
Dyrare. Frukt och grönt har gått upp i pris.

Foto: TT

Matpriserna väntas stiga med flera procent i år. Bra eller dåligt? Som så ofta det här året svårt att veta. Normalt är det dåligt med högre priser på basvaror, som människor med små marginaler behöver handla. Men på senare tid har den negativa inflationen lyfts fram som ett hot, och Riksbanken har negativ styrränta.

Det här är något som människor märker i sin vardag. Därför är nog risken för att förväntningar på fallande priser ska bita sig fast. För när matpriserna går upp är det snarare högre priser som fastnar på näthinnan.

Nu tycks prisökningarna bero på fallande krona. Så det bör även gynna de ansatta bönderna. Svenska matprodukter blir mer prisvärda. Så det blir nog mer bra än dåligt med dyrare mat..

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *