Valsystemet kan göra Kanadaval till tombola

Prime Minister Stepehn Harper, front, NDP leader Thomas Mulcair,left, and Liberal leader Justin Trudeau, right, leave the church after funeral services for warrant officer Patrice Vincent Saturday, Nov. 1, 2014 in Longueuil, Quebec. Vincent was run over and killed in what is being described as a terrorist attack last week. (AP Photo/The Canadian Press, Ryan Remiorz)
Vem vinner? Opinionsmätningar visar nästan dött lopp i Kanada. Bilden visar premiärminister Stephen Harper (kons) främst, Tomas Mulcair (NDP), vänster och Justin Trudeau (lib) till höger.

Foto: TT

Fortsätter att följa valrörelsen i Kanada, med knappt två månader kvar till valet. Opinionsmätningarna visar att de tre stora partierna är ganska jämnstarka. Försiktigt socialdemokratiska NDP 33.8, regerande konservativa partiet 29,2 och Liberalerna 27,5 procent.

Kanada har samma valsystem som i Storbritannien, enpersonsvalkretsar utan utjämningsmandat. Då kan det sluta lite hur som helst när skillnaden är så liten mellan partierna. Prognoserna pekar på att inget parti får egen majoritet, vilket skulle motsvara vad väljarna tycker.

Men det är väldigt svårt att veta, då några rösters övervikt i strategiska valkretsar kan ge något parti mandatjackpot. Valsystemet är gjort för två stora partier, där det största ska få egen majoritet, kunna regera och stå till svars i nästa val. Med tre jämnstora partier fungerar systemet desto sämre.

I ett vidsträckt land som Kanada kan det dessutom leda till att ett parti med ganska många röster ändå kan bli utan eller nästan utan mandat i stora delar av landet. Det ger sämre regional förankring.

Det är därför märkligt att Kanada saknar några inslag av utjämningsmandat för att mildra valsystemets effekter. Nu kan det bli så att taktikröstning och valspurten går ut över något av de tre partierna, och ger ett klarare valutslag.

Men det är långtifrån säkert. Så valnatten kan bli rena tombolan.

Publicerat av

2 reaktioner till “Valsystemet kan göra Kanadaval till tombola”

  1. Den bistra uppsyn av herrarna på bilden samt vallmon på kavajen tyder på att fotot är tagen vid Rememberance Day eller något liknade 1:a världskrigsminne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *