Ansvar är farligt för högerpopulister

soini-2

Regeringsproblem. Sannfinländarnas ledare Timo Soini får kritik för vad partiet och har gjort sedan det kom med i regeringen.

Foto: TT 

DN har i dag en genomgång hur det har gått för högerpopulister i regeringen. Ofta dåligt, visar det sig.

Det är i sig inte tillräckligt skäl för andra att erbjuda sådana partier regeringsansvar. Innehållet i politiken måste vara avgörande.

Men det är noterbart att detta påpekas nu, tidigare framhölls ständigt att SD bara skulle vinna på att få vara med och bestämma och ”normaliseras”.  Har några gånger tidigare pekat på norske valforskaren Bernt Aardals hemsida, där han redovisar opinionsmätningar (meningsmålinger på norska). Där har Fremskrittspartiets fall i opinionen synts en längre tid.

Nu har V-ledaren Jonas Sjöstedt använt Sannfinländarna för ett angrepp på Sverigedemokraterna. Utgångspunkten är att Sannfinländarna efter att partiet kom med i regeringen har svikit tidigare utfästelser. Men det är för att Sannfinländarna fick vara med i regeringen som Sjöstedt kan angripa dem för löftesbrott.

Dansk folkeparti var smartare, trots en stor valframgång. De valde att stå utanför regeringen och ge stöd i enskilda frågor.

Inflytande utan ansvar är nog önskeläget för högerpopulister.

Påminner för övrigt en del om Vänsterpartiets bekväma roll i svensk politik.    Kan påverka budgeten, men kan också agera som vänsteropposition.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *