Breddad regering utan majoritet

peter-eriksson-4

Breddare. Peter Eriksson (MP) vill bjuda in FP eller C att vara med i regeringen.

Foto: TT

 

Miljöpartiets tidigare språkrör Peter Eriksson vill bjuda in Folkpartiet, eller möjligen Centerpartiet, att gå med i regeringen. Allt för att få stärka regeringen och se vad som är bäst för Sverige.

Det är svårt att se hur Folkpartiet, med skakiga opinionssiffror och en ifrågasatt men profileringsivrig partiledare, skulle vilja ta steget att gå med i regeringen. Det finns beröringspunkter som jämställdhet, men i andra frågor som Nato och energin står Folkpartiet kanske längst från S-MP av alla borgerliga partier.

Dessutom skulle en breddad regering, som påpekas i Ekoinslaget, ändå inte få egen majoritet. S+MP+FP skulle ha 157 mandat, S+MP+C skulle ha 160 mandat. En bra bit från de 175 som krävs för egen majoritet.

En sådan regering ter sig därför som för svag, även om FP eller C vore intresserade.

Det enda fungerande blocköverskridande samarbetet skulle vara Socialdemokraterna och Moderaterna, vilket LO verkar ha noterat genom att kräva en uppgörelse om integration och invandring. Om det vore bra går det att ha, och många har, olika åsikter. Men det vore i alla det mesta realistiska alternativet för samarbete över blockgränsen.

 

Publicerat av

En kommentar till “Breddad regering utan majoritet”

  1. M+S skulle, som i Tyskland, lägga en död hand på politiken. Hellre då samma lösning som i Västerås, S+MP+ två av tre mindre borgerliga partier. Det skulle bli en del tandagnissel och heligkoslakt under förhandlingarna, men en bra och handlingskraftig regering därefter, utan DÖ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *