Ett val för mycket i Grekland

16-led-grekval-2

Betydelselöst? Valet i Grekland blir ovisst, men har utgången någon betydelse? Bilden visar valbås.

Foto: TT

Lite i skymundan närmar sig valrörelsen i Grekland slutspurten. För inte länge sedan var ekonomi och politik i Grekland stora nyheter. Nu har flyktingkrisen överskuggat som den stora nyheten och regeringens uppslutning kring EU-kraven på åtstramning tagit bort dramatiken.

Det är osäkert vilket parti som vinner. Hur valet än går är det EU:s krav som gäller. Väljarnas val handlar om de vill ha  vänstern Syriza, som säger sig ”nödd och tvungen” eller centerhöger Ny Demokrati, som konsekvent, åtminstone i retoriken, har stått bakom den strama politiken för att rädda euromedlemskapet. Är det bättre att ha en regering som kanske markerar på marginalen, eller en regering som kan säga att så här har vi länge tyckt.

Inte mycket till val egentligen. Det varnas för att nynazisterna i Gyllene gryning kan gå fram men hittills handlar det inte om någon stor ökning. Vänsterutbrytningen från Syriza, som vill lämna euron, ser ut att komma in i parlamentet, men ganska knappt.

Grekerna är nog helt enkelt valtrötta, efter flera val och folkomröstningar. Och de har i praktiken aldrig haft något val. Vill de behålla euron, och det vill en stor majoritet så blir det att göra som EU säger.

Det är ändå oroande när valen förlorar i betydelse. Och det förblir risken med att flytta upp fler beslut till EU.

Inom eurozonen är stora delar av den ekonomiska politiken låst, oavsett vem som vinner valen. Blir asylpolitiken permanent flyttat till EU kan fördelningen bli mer rättvis, men väljarna förlorar möjligheten att påverka i de nationella valen. Förr var jordbrukspolitiken viktig i svenska valrörelser, nu spelar riksdagsbeslut liten roll.

Det finns nästan alltid goda argument för samordning och bindande beslut för alla medlemsstater. Men det finns ännu ingen gemensam politisk sfär i EU.

Valen vart femte år till EU-parlamentet är ingen tydlig och enkel modell för att påverka. Om då de nationella valen blir mindre betydelsefulla finns risken för minskat deltagande i den demokratiska processen.

Risken att valdeltagandet faller i Grekland är påtaglig. Och inte särskilt förvånande, efter val på val som i praktiken har visat sig sakna betydelse.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *