Vilka republikaner försvinner först?

Republican presidential candidate, businessman Donald Trump speaks during the CNN Republican presidential debate at the Ronald Reagan Presidential Library and Museum on Wednesday, Sept. 16, 2015, in Simi Valley, Calif. (AP Photo/Mark J. Terrill)
The Donald.  Donald Trump dominerar ännu kampen om vem som ska bli Republikanernas presidentkandidat i USA

Foto: TT

Får erkänna att jag inte har tittat på TV-debatten mellan de republikanska presidentkandidaterna, utan nöjt mig med att läsa referat och analyser. Även om det ter sig oroande och märkligt med det starka stödet för den egotrippade demagogen Donald Trump är det långt till partimötena och primärvalen börjar, och ännu längre till själva presidentvalet om mer än ett år. Underligt inslag i debatten var att Jeb Bush ville ha Margaret Thatcher på en ny dollarsedel

Det är också många kandidater att hålla reda på. Tydligen väntas de snart börja falla bort för att pengarna sinar, i varje fall för dem som har satsat ambitiöst utan att ha fått något stöd i opinionsmätningarna. BBC har en genomgång av vilka som har störst problem. (dock skriven före den senaste debatten).

Det vore bra med färre kandidater att välja mellan. Men det vore bra om de som blir kvar representerar olika riktningar och åsikter, så det blir ett val om mer än pengar och personlighet.

Just nu tycks kandidater som presenterar sig som ickepolitiker, Trump, Carson och Fiorina, ligga bra till. En paradox som ständigt återkommer i amerikansk politik. Väljarna vill ha någon ”genuin” utan en massa politisk erfarenhet, samtidigt som författningens maktdelning gör att det krävs politisk fingerfärdighet och kompromissvilja.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *