Förlorarna vann efter Skottlands nej

19-led-corbyn-2

Räddar unionen? Kan den nye Labourledaren Jeremy Corbin locka tillbaks väljare i det vänsterinriktade Skottland.

Foto: TT

Brittiska medier uppmärksammar att det var ett år sedan Skottland med 55-45 procent röstade nej till att bryta sig ur unionen.

Men därefter har det mesta gått de skotska nationalisterna i SNP:s väg. De har värvat många nya medlemmar, vunnit 56 av 59 platser i det brittiska parlamentet. Inför nästa års val till det skotska parlamentet ligger SNP på 60 procent(!) i en opinionsmätning. SNP uppfattas som ett vänsteralternativ, även om det nu kan utmanas av mer renodlade socialistiska nationalister.

En del hoppas att den nye vänsterinriktade Labourledaren Jeremy Corbin kan gjuta nytt mod i det tidigare så starka Labour i Skottland. Några fruktar att det är för sen. Andra fruktar att Corbyn kommer göra att Labour inte kan vinna i hela landet, och att fler skottar då kan vilja bryta sig ur för att slippa konservativt styre.

Nu visar opinionsmätningarna jämnt lopp, några fler visar en knapp nej-majoritet. Så länge De Konservativa styr i London ser nationalisterna ut att klara sig bra. Även om de har problem inom de viktiga områden, där Skottland har självstyre.

Så dramatiken lär fortsätta. Liberalerna, som tidigare var starka i delar av Skottland, har inte återhämtat sig efter att ha förlorat stöd på grund av koalitionen i London med  De Konservativa. Det är också märkligt att De Konservativa inte klarar sig bättre. I de flesta länder brukar det vara någon balans mellan höger och vänster.

Men i Skottland dominerar partier som , i varje fall i retoriken, står till vänster stort.

De skulle alla få en stor chock om Skottland blev oberoende, men vilket SNP lovade, behöll pundet. Vi har genom Grekland kunnat se hur det gick för ett litet land i en valutaunion som försöker föra vänsterpolitik när de styrande i övriga valutaunionen står för en mer marknadsinriktad och sparsam linje. Det gick inte alls.

Publicerat av

En kommentar till “Förlorarna vann efter Skottlands nej”

  1. Jag tror EU-omröstningen kommer att avgöra om unionen består. Blir det ett nej kommer skottarma i en ny omröstning rösta ja till självständigheten och stannar kvar i EU. Genom hela historien har ju Skottland, trots större geografisk avstånd, från och till allierat sig med kontinenten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *