Så kunde DÖ ha undvikits

22-led-budget-2

Utan DÖ. Årets budget hade gått igenom även utan Decemberöverenskommelsen.

Foto: TT

 

Lyssnar på budgetdebatten, där motsättningarna är tydliga och kritiken från oppositionen hård. Men genom Decemberöverenskommelsen  (DÖ) måste de borgerliga partierna godkänna budgeten genom sina nedlagda röster. Det kommer att bli besvärligt att förklara.

Fast egentligen var DÖ mest ett sätt att värna de tidigare gällande budgetreglerna. Det var redan tidigare möjligt för en minoritetsregering att få igenom sin budget. Oppositionen behövde enas om ett alternativ för att kunna fälla budgeten, vid enskilda förändringar krävdes gemensam finansiering.

Normalt lade oppositionspartierna var sitt budgetförslag och då ställdes aldrig ett gemensamt alternativ mot regeringen. Det gjorde att regeringens förslag gick igenom, eftersom partierna lade ned sina röster när deras förslag hade fallit i omröstningarna.

När SD bröt mot den ordningen och i slutvoteringen röstade på Alliansens förslag blev regeringens ställning mycket svagare och budgeten föll. Det ledde till DÖ, som betyder att största block ska få igenom sitt budgetförslag.

Hela kalabaliken beredde på att Alliansen lade ett gemensamt förslag och gav SD möjlighet att rösta ned budgeten. Hade de borgerliga partierna då, som de gör nu, lagt enskilda motioner hade budgeten aldrig fallit och DÖ inte hade behövts.

Det verkade efter valet 2014 naturligt att Alliansen gemensamt lade ett gemensamt budgetförslag, byggd på det gemensamma valprogrammet. Men konsekvenserna blev vådliga.

Hade alliansen avstått från ett gemensamt budgetförslag förra hösten hade DÖ aldrig behövts. Det hade gjort politiken lugnare och allt hade varit som tidigare.

Det är en lärdom för framtiden. När regeringen saknar egen majoritet bör oppositionen bara lägga fram ett gemensamt budgetförslag om den vill fälla regeringen.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *