Glädjande om det går dåligt för Erdogan i Turkiet

22-led-erdogan

Tappar stöd. Turkiets president Erdogan.

Foto: TT

En opinionsmätning från Turkiet visar minskat stöd för president Erdogans AKP-parti. Äntligen en uppmuntrande nyhet när det är ont om framgångar för demokrati och rättsstat.

I texten från AP/TT står det att det politiska läget tvingade Erdogan att utlysa nyval. Det var snarare så att han drev fram nyvalet sedan det ordinarie valet ledde till att AKP förlorade sin majoritet i parlamentet. Opinionsmätningen pekar i stort på att partierna behåller sin storlek från det tidigare valet

Den allt makthungrige Erdogan vill att presidentämbetet ska stärkas, det vill säga han själv ska få bestämma mer. Det kräver egen majoritet i parlamentet, och det hoppas Erdogan uppnå i nyvalet genom hårda tag och återupptagna strider med kurdiska PKK.

Tyvärr kan det bli fler fula och våldsamma inslag från de styrande om AKP fortsatt ser ut att gå miste om majoriteten i valet. Men för tillfället är det glädjande att många väljare ser ut att genomskåda Erdogans makthunger.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *