Katalonien ännu ett drama i EU

Som om det inte räckte med Grekland och flyktingkrisen. Nu kan EU få frågan om Kataloniens utbrytning att grubbla över. Måste Katalonien, om det förklarar sig självständigt, söka om inträde i EU eller kan det bli medlem automatiskt som en före detta del av Spanien? Separatisterna säger ja till automatiskt medlemskap, spanska regeringen bestämt nej. Så hur EU än gör blir någon missnöjd.

Det ser ut som valet i Katalonien ger majoritet i mandat åt separatisterna. Men i antalet röster saknas majoritet. Det beror på att Barcelona, där majoriteten röstat på nej-partier, är underrepresenterat i det katalanska parlamentet. Påminner om Québec i Kanada, där stödet för att bryta sig ur Kanada är svagt i mer tvåspråkiga Montreal, men starkare på mindre orter. Det brukar ge överrepresentation för separatistpartiet i parlamentet.

Då frågan har avgjorts i folkomröstningar har det till slut mindre betydelse, även om separatistpartiet PQ någon gång har fått makten utan att ha fått flest röster.

I Spanien har centralregeringen, tills skillnad från i Kanada och om Skottland i Storbritannien, sagt nej till  en folkomröstning. Kan visa sig ha varit ett allvarligt misstag, även om det kan bli svårt för separatisterna att gå vidare med självständigheten om de saknar majoritet bland de röstande.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *