Uppdrag granskning hade rätt

Debatten efter förra veckans Uppdrag granskning har mycket handlat om att det här kan väl ändå inte gälla. Att det går att flytta in i hus eller på privat mark utan tillstånd  och att myndigheterna därefter har mycket svårt att vräka inkräktarna. Men det stämde.

Idag slog Mark- och Miljödomstolen i Växjö fast att eftersom myndigheterna inte har personuppgifter på dem som har tagit över privatägd mark kan inte beslutet att få bort lägret i Malmö verkställas. Så tydligen kan vem som helst flytta in så länge det är svårt att hitta aktuellt personnummer eller korrekta namn.

Det är en sak att i praktiken måste migranter och tiggare bo någonstans och att kommuner kan behöva acceptera lösningar som är långt ifrån perfekta. Men något annat att det inte går att vräka människor som på eget bevåg tar över privatägda hus eller privatägd mark.

Det strider så uppenbart mot det allmänna rättsmedvetandet och mot respekten för äganderätten. Risken är uppenbar att sådana orimliga regler ökar människor rädsla och misstro mot rättsväsendet.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *