Liberalerna leder i Kanada

Justin Trudeau

Pappas pojke? Blir Justin Trudeau likt sin far Pierre premiärminister i Kanada?

Foto: TT

 

Va, är det möjligt? Ett liberalt parti som kallar sig liberalt är på väg att vinna ett val. Svårt att tro för hårt prövade socialliberala partier i Europa.

Men opinionsmätningarna i Kanada, där det är parlamentsval på måndag, har de senaste dagarna haft Liberal party of Canada som största parti. Det vore en återkomst få trodde på.

Liberalerna lyckades länge, till skillnad från till exempel Sverige och Storbritannien på federal nivå behålla platsen som huvudalternativet till de konservativa och oftast sitta i regering under 1900-talet. Partiet är inte bara liberalt till namnet, utan har sedan länge varit medlem och aktivt i Liberal International.

Men i sista valet gick (milt) socialdemokratiska NDP om och blev större än Liberalerna. Opinionsmätningarna har pendlar fram och tillbaka under mandatperioden, men den senaste veckan har Liberalerna dragit ifrån och även om gått om det konservativa regeringspartiet. Den nye ledaren Justin Trudeau, son till den tidigare liberale premiärministern Pierre Trudeau, har av motståndarna anklagats för att vara en politisk lättviktare, men har hittills överraskat positivt i valrörelsen.

En annan sak är att den yngre Trudeau nog aldrig skulle ha blivit partiledare i dagens Sverige. Trudeau har erkänt att att han har rökt cannabis efter att ha blivit invald i parlamentet , för välgörenhet som en annan Chppendale tagit av sig (en del)  kläder på damtillställningar och gått en kombinerad brottnings/boxningsmatch med en konservativ politiker. Men i Kanada tycks det  gå bra.

Nu är som alltid när det gäller opinionsmätningar osvuret bäst. De har visat fel förut, eller kanske får en del väljare på upploppet oro inför tanken att Trudeau verkligen ska bli premiärminister.

För hårt prövade liberaler runt om i världen är det dock uppiggande att ett liberalt parti leder, även om det bara handlar om en opinionsmätningar. På sennatten till tisdag svensk tid vet vi hur det gick i det riktiga valet

Publicerat av

En kommentar till “Liberalerna leder i Kanada”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *