Sluta hyckla om bistånd och flyktingmottagning

Regeringarna (både den nuvarande och alliansen) har kommit på en fiffig metod att undvika att kostnaderna för flyktingmottagandet syns i plånboken hos väljarna.

Det ta helt enkelt pengar från biståndsbudgeten, i budgetförslaget 8,2 miljarder kronor av totalt 42 miljarder.  Internationellt tillåtet att räkna så, men andelen i Sverige är mycket högre än vad som var tänkt.

Åtgärden har fått kritik av biståndsorganisationer och av MP innan det kom med i regeringen. Nu ger Sverige högre bistånd än andra länder, vilket är en förmildrande omständighet.

Nu aviserar statsminister Stefan Löfven (S) att det ökande antalet asylsökande gör att ännu mer pengar kommer  att tas från biståndet. Förhandlingar återstår dock.

Det börjar det bli hög tid att spela med öppna kort. Antingen behålls biståndet på dagens nivå och asylmottagningen får betalas med högre skatter eller besparingar på andra områden. Eller så får biståndet öppet sänkas kraftigt och pengar föras över till flyktingmottagning.

Det håller inte att, som nu fortsätta att ge intryck av fortsatt höjt bistånd fast alltmer av pengarna används för flyktingmottagning i Sverige. Hyckleri brukar sådant kallas.

Publicerat av

En kommentar till “Sluta hyckla om bistånd och flyktingmottagning”

  1. Håller med, bättre att trappa ner ränteavdragen snabbt och återför det som inte behövs för ökade flyktingkostnader till skattebetalarna som slopad trafikförsäkringsskatt och högre grundavdrag (på sikt samma för försäkrad, uppskjuten och direkt inkomst!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *