Tursam liberal storseger i Kanada

 

Supporters gather around the stage as they watch results being reported at Liberal party headquarters in Montreal on Monday, Oct. 19, 2015. (Justin Tang/The Canadian Press via AP) MANDATORY CREDIT
Vinnare. Liberalerna i Kanada kan bilda majoritetsregering.

Foto: TT

Liberalerna  överträffade opinionsmätningarna och fick en klar egen majoritet i parlamentet.

Det vill säga i mandat. I röster hade de 39,5 procent, långt från egen majoritet. Så slår valsystemet med enpersonsvalkretsar.

En sensationell återkomst. Liberalerna blev i förra valet för första gången sämre än andra parti, och inledde valrörelsen efter de  regerande Konservativa och socialdemokratiska NDP i opinionsmätningarna. Men efter ett tag började NDP tappa stöd och Liberalerna ökade.

De senaste dagarna har de varit störst, och i den meningen är utgången inte så förvånande (snittet i de sista opinionsmätningarna var 37-38 procent, trenden fortsatte helt enkelt på valdagen. Främst blev det ett sent genombrott i mandat i Québec, där Liberalerna efter konflikterna om utbrytning från Kanada tidigare har haft svårt att hävda sig i riktigt franskspråkiga valkretsar.

Valresultatet är mer som det brukade vara i Kanada. Liberalerna störst i kamp med De konservativa, NDP halvstort (knappt 20 procent) och en del mandat i Québec för BQ, ett separatistiskt parti.

Framgångsrika politiker ska ha tur, och den nye liberale ledaren Justin Trudeau, son till den tidigare premiärministern Pierre Trudeau kombinerade skicklighet med tur.

De Konservativa hade ända sedan Trudeau blivit vald haft negativa kampanjer om att han var en politisk lättviktare, som inte var redo att bli premiärminister. Det gjorde att Trudeau gick in i valrörelsen med låga förväntningar, som var lätta att överträffa. Han klarade flera debatter bra, och trivdes med att driva valkampanj. Så attackerna slog tillbaka och blev till Trudeaus fördel.

Han ansågs rimligt kompetent, och vann tveklöst kampen om vilken partiledare ”väljarna helst vill ta en öl med”. Justin Trudeau har, inte i åsikter men i framtoning, jämförts med Ronald Reagan, positiv, tydlig och ständigt underskattad.

De Konservativa lyfte också upp frågan om det skulle vara tillåtet att genomföra medborgarskapsceremoni i Kanada i heltäckande nicab. Regeringen förbjöd det, men domstolar underkände förbudet som stridande mot författningen. Liberalerna och NDP stödde domstolsbeslutet, men en klar majoritet av väljarna stödde förbudet.

Det gällde särskilt i Québec, som påverkas av synen på den starka sekulära staten i Frankrike. Även separatisterna i BQ var för ett nicabförbud, och drev frågan i valrörelsen. Resultatet tycks ha blivit att NDP, som i förra valet vann en storseger i Québec, tappade stöd till De konservativa och BQ.

De föll då tillbaka i opinionsmätningarna, och Liberalerna framstod som huvudalternativet till den Konservativa regeringen. Efter tre perioder med De Konservativa var det många som ville byta regering,, och NDP förlorade då taktikröster, vilka gick till Liberalerna. När det i sin tur syntes i opinionsmätningarna började Liberalerna även vinna fler röster i franskspråkiga Québec, och allt detta gav egen majoritet i parlamentet.

Så Liberalerna kan nog tacka De Konservativa för deras personangrepp och för att lyfta nicabfrågan (som handlade om totalt 2-3 personer och därför var en i verkligheten liten fråga).

Som alltid kan det bli svårt att infria förväntningar och med egen majoritet finns inga andra att skylla på. Liberalerna har lovat att sats apå investeringar, även om det ger budgetunderskott några år

Mest kan den nya regeringen märkas i utrikespolitik, där Kanada lär återgå till sin tidigare roll att ställa upp för FN och humanitära insatser. Stödet för klimatinsatser lär bli större, De Konservativa har sin bas i oljerika Alberta.

Förbindelserna med USA kan bli bättre, Justin Trudeau ligger närmare president Obama än vad tidigare premiärminister Stephen Harper gjorde. Fast vinner Republikanerna presidentvalet nästa höst kan det förstås bli nya fnurror på tråden i det för Kanada helt avgörande förhållandet till den store grannen i söder.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *