Skolmorden framkallar minnen från Ikeamorden

trollhättan-2

Döda och skadade. Tre dödade, däribland den misstänkte gärningsmannen och  två skadade, i skolattacken i Trollhättan

Foto: TT

 

Så har Sverige åter skakats av fasansfulla våldsdåd som helt oväntat drabbar oskyldiga människor som råkade befinna sig på fel tid på fel plats. En 17-åring är död, liksom en lärare och den misstänkte gärningsmannen. För en annan lärare är tillståndet när detta skrivs kritiskt. En 15-åring är också skadad, men inte lika allvarligt.

Morden på Ikea i somras var en stor nyhet i andra länder. Detsamma gäller skolattacken i Trollhättan. Det var en stor nyhet i Huvudstadsbladet, Politiken, Aftenposten, Guardian och BBC World med flera.

Det är lätt att känna igen känslorna från i somras. Deltagande och sorg för de drabbade och deras familj och vänner.

Den smygande och otäcka känslan att det kunde ha varit en själv, barn, vänner eller bekanta. Det hjälper då föga att sannolikheten för oprovocerat dödande är och förblir minimal. För det hände den här gången och då är det naturligt att bli orolig och se sig mer misstänksamt omkring.

Det var första gången sedan 1961 något liknande hände i Sverige. Under den tiden har det varit flera skolskjutningar och knivdåd i skolor i andra länder.

Skolan i Trollhättan låg i ett så kallat utanförskapsområde, men också här gäller det att undvika snabba och som det kan visa sig förhastade slutsatser. Även om det låter oroande att skolan har fått kritik för bland annat bristande säkerhet genom ett kafé i anslutningen. Experter påpekar att det kunde ha blivit ännu värre om skjutvapen varit mer lättillgängliga i Sverige.

Sedan krävs eftertanke och utredningar om säkerheten kan förbättras. Men det vore samtidigt ett stort nederlag för det öppna samhället med långtgående restriktioner för att besöka skolor  i framtiden. i synnerhet som de är så många och ligger på så många olika platser.

Det bästa, om än svåra rådet, är liksom efter Ikeamorden att visa respekt och omtanke för de drabbade men i övrigt så långt möjligt försöka leva som vanligt.

Publicerat av

7 reaktioner till “Skolmorden framkallar minnen från Ikeamorden”

  1. Mina tankar går till gärningsmannens föräldrar och ev. syskon. Vilket veritabelt helvete de måste genomleva!

  2. Varför publiceras namn och bild på gärningsmannen bara när invandrare mördas av svenskar? Positiv särbehandling?

      1. Namn, ja, någon månad efter. Fortfarande ingen bild på gärningsmannen. Han valde att mörda två personer för att de såg svenska ut, på vilket sätt är inte det ett hatbrott? Dessutom minns jag inte att det blev så här stort uppdåd när efter IKEA-morden. Löfven har fortfarande inte sagt ett enda ord och händelsen försvann från media princip direkt och alla höll tyst. Sinnesjukt.

  3. Jag tycker att man blandar lite äpplen och päron när man ställer IKEA-morden och Trollhättemorden mot varandra. Visserligen valdes offren i båda fall p g a utseende/etnicitet. Men IKEA-morden visar starka drag av stundens ingivelse, hade gärningsmannen fått avslag ett dygn tidigare eller senare eller hamnat på ett varuhus utan lätt tillgängliga knivar – då hade troligen "fönstret" för att vara kapabel till brottet passerat utan att någonting hade hänt. Gärningsmannen i Trollhättan hade mycket längre framförhållning och planering och eventuella hinder hade bara lett till att gärningen blivit uppskjuten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *