Kan personer som rasistiske mördaren i Trollhättan stoppas?

Det mesta tyder på att de mördaren i Trollhättan hade rasistiska motiv. Det är polisens arbetshypotes  och analyser av gärningsmannens datatrafik tyder på högerextrema åsikter. Paralleller med Anders Behring Breivik ligger nära till hands, även om Breivik var värre i antal offer och i hur välplanerad terrorattacken var. Liksom med Lasermannen och med Peter Mangs. Det gäller att vara särskilt vaksam mot våldsamma högerextremister när många flyr till Sverige.

Kanske var det nödvändigt i det här fallet för att hindra fler offer, men genom att gärningsmannen dödades minskar möjligheterna att få veta mer om hans motiv och planering. Svensk polis har de senaste åren dödat fler brottslingar och dödar fler än i våra grannländer. Det kan finns skäl som förändrad brottslighet, nödvärn eller behovet att hindra att fler blir offer, men är ändå en utveckling som behöver granskas.

Det kommer att förbli svårt för polisen att upptäcka den här typen, av allt att döma, ensamma gärningsmän. Han var okänd av polisen och hade inga anmälningar. Få vänner och tillbringade mycket tid vid datorn.

Det fanns enligt de länkade artiklarna ett oroande högerextremt mönster i val av gilla, filmer med mera. Men det finns många andra som utan att begå våldsbrott, sitter mycket vid datorn och ogillar invandring. Polisen kan enklare hålla koll på aktiva och organiserade extremister, men de som sitter hemma på sin kammare och smider hemska planer är väldigt svåra att upptäcka.

Ett problem är ensidig mediekonsumtion. Den som bara läser och tittar på inslag och kommentarer som bekräftar den egna världsbilden blir lättare fanatisk. Det gäller att uppmuntra, inte minst ungdomar, att följa en allsidig nyhetsbevakning, ge tid att tänka efter  och delta i debatter där inte nästan alla kommentarer drar åt samma håll.  (Medger att jag här talar i egen sak, det är goda skäl för familjer med större barn och ungdomar att ha en prenumererad dagstidning och delta i debatten på kommentarsfälten i traditionella medier).

Det bästa sättet att stoppa de ensamma gärningsmännen är nog det som psykologiskt kan vara svårast. Familj och bekanta (de har sällan nära vänner) behöver larma polis eller myndigheter om de ser varningstecken i uppträdandet.

Det är verkligen lättare sagt än gjort att tipsa om sina egna barn eller om bekanta, men andra har väldigt svårt att upptäcka de ensamma fanatikerna eller  psykiskt störda.

Publicerat av

13 reaktioner till “Kan personer som rasistiske mördaren i Trollhättan stoppas?”

 1. Tyvärr så kommer det inte gå att stoppa människor med sådana motiv. Är ju den "mörka kraft" som Västeråspolisen kallade det efter IKEA-morden.
  Och så länge den förvirrade invandringspolitiken får fortsätta så kommer det koka och puttra hos folk.
  Personligen så tror jag inte det är det sista dådet vi får se. Tragiskt.

  1. Det som jag och många med mig har svårt att förstå
   är var allt detta hat kommer ifrån.
   Hur kan det vara möjligt att hata människor som man aldrig har träffat och önska livet ur dessa?

 2. Kan rasistiska Ikea mördaren stoppas då? Men det verkar ju inte spela någon roll om svenskar blir mördade.

  1. Det är ett märkligt påstående Den misstänkte med ännu ej dömde mördaren på Ikea är arresterad, hans motiv har redovisats och rättegång väntar. Så polis och åklagare ingriper när alla, oavsett etnisk härkomst blir mördade.

   1. Inte alls ett konstigt påstående. Nu är hela Sverige "chockat". "En svart dag" utlyste Löfven. Men när en utvisad utlänning skar ihjäl två etniska svenskar på IKEA så var det business as usual. Regeringen sade ingenting på två veckor. Och när de väl yttrade sig, hade de förståelse för gärningsmannen som var under stress, led av det ena och det andra besväret osv. Inte ett knyst om att denne hög ner två svenskar i nåt som lika bra är ett hatbrott och att sånt här måste vi kämpa mot. Men nej, media var helt tyst om IKEA-morden med, går inte att jämföra hur det nu hycklas. Om SD är mot invandring så är dethär brottet nu deras fel. IKEA-morden och allt annat är väl 7-klöverns fel. Varför krävde inte media Löfvens avgång efter IKEA-morden?

    1. Hur då inte ett knyst? Det var en stor nyhet i flera dagar och blev rapporterat i utlandet. Mördarens motiv har rapporterats i medier. Han ska åtalas. Att regeringen besöker en skola hör nog samman med att brott mot skolor och barn alltid får stort utrymme och offren får starka sympatier. Gäller också utomlands. Löfven besökte dessutom Trollhättan innan det var klart att det rörde sig om ett rasistiskt hatbrott.

 3. Varför fördömer inte Löfven attacken på ikea? helt otroligt, det är han som sett till att Sverige är ett land i kaos.

 4. "Det är verkligen lättare sagt än gjort att tipsa om sina egna barn eller om bekanta" – Ja, verkligen, tänk om man har angett sitt eget barn till SÄPO och det visar sig vara falskt larm. Den relationen lär aldrig läka igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *