Storbritannien står redan utanför euron och Schengen

25-cameron-2

Folkomröstning om EU stundar.  Än är premiärminister David Cameron med på EU:s toppmöten. Men kommer Storbritannien att lämna EU?

Den brittiska omröstningen om EU-medlemskap rycker närmare och premiärminister David Cameron varnar för att om nej vinner går det inte att omförhandla. Camerons eget dilemma är att regeringen vill uppnå större utrymme nationella beslut och med det som grund uppmana väljarna att rösta för att vara kvar i EU. Men det är en riskabel strategi, för övriga EU kan ha svårt att, samtidigt som det talas alltmer om gemensam ekonomisk politik och samordnad flyktingpolitik, göra några betydande eftergifter.

Dessutom står Storbritannien redan utanför både euron och Schengen. Och det är på de områdena som EU ser ut att centraliseras mest de närmaste åren. Det borde göra det mindre dramatiskt också för EU-skeptiker att vara kvar.

Så frågan borde mer vara hur ett EU där medlemsländer står utanför viktiga delar av samarbetet, som euron eller invandring ska fungera. Och det berör i hög grad Sverige, som är pådrivande för en gemensam flyktingpolitik, men står utanför euron.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *